Stilte

literature2

Het brein is een gedachtenfabriek. Het fabrieksproduct: hersenspinsels, om je geest mee te vullen. En om allerlei redenen kan die productie vastlopen of op tilt slaan. Met de komst van internet en sociale media is die kans alleen maar groter. Soms denk ik (en misschien velen met mij) dat technologie ons een beetje gek maakt. Op zoek naar een antwoord op de vraag hoe je open kunt zijn voor de waardevolle dingen die het je voorschotelt, zonder je te laten overweldigen…

Technologie en stilte

Erling Kagge, schrijver van het boek Silence, merkt hierover het volgende op, in een artikel in The Guardian:

“I am constantly interrupted, interruptions engendered by other interruptions. I rummage around in a world that has little to do with me. Attempt to be effective until I realise I won’t get any further regardless of how effective I’ve become. It feels like trying to find your way through fog on a mountain, without a compass at hand, and ending up walking around in circles. The goal is to be busy and effective, nothing else.”

Eerder dat jaar verscheen ook een recensie van Solitude van Michael Harris in The New Statesman, waarin onze obsessies met lawaai en met afleiding in technologie in perspectief werd gezet:

“In this, Solitude mirrors the structure of many other books of its type: the Non-Fiction Warning Book (NFWB), we might call it. It takes a subject – disappearing childhood; disappearing solitude; disappearing wilderness; disappearing anything, there’s so much to choose from – trots us through several hundred pages of anecdotes, science, interviews and stories, all of which build up to the inescapable conclusion that everything is screwed . . . and then pulls back. It’s like being teased by an expert hustler. Yes, technology is undermining our sense of self and creating havoc for our relationships with others, but the solution is not to stop using it, just to moderate it. Yes, overcrowded cities are destroying our minds and Planet Earth, but the solution is not to get out of the cities: it’s to moderate them in some way, somehow.”

Stille kracht

Eén van die matigende invloeden is stilte. Het doet je brein aantoonbaar goed. In een artikel in Nautilus is daarover het volgende aan te strepen:

“[During the] time when the brain rests quietly […] our brains integrate external and internal information into “a conscious workspace. […] Freedom from noise and goal-directed tasks, it appears, unites the quiet without and within, allowing our conscious workspace to do its thing, to weave ourselves into the world, to discover where we fit in. That’s the power of silence.”

Naast meer rust in onze hoofden lijkt ook het versterken van je concentratievermogen belangrijk. Het volgende artikel (op de wat vreemde site ‘the art of manliness’), geeft een aantal bruikbare tips, vanuit het volgende uitgangspunt:

“A man with a scatter-shot attention span will only be able to experience one plane of existence; he can skim across the surface of the world’s vast knowledge and wisdom, but is unable to dive deeper and discover the treasures below.”

De rest van het artikel bevat elf manieren om je aandacht te trainen. De informatie is er, nu het doen nog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: