VOETSTAPPEN

Waar komt de drang vandaan je terug te trekken, in de stilte, in jezelf, in de natuur?  Ik voel die drang regelmatig.

Noem het eenkennigheid, introversie, geconditioneerd gedrag, of zelf misantropie. Ik zie het positiever:

  • Ten eerste doe ik wat ik doe als uiting van de ongelofelijke verscheidenheid van mensen. Er mag ruimte zijn voor mensen zoals ik, want ik ben er nu eenmaal, en ben daarin deel van een grotere groep met eenzelfde inslag. Niet iedereen hoeft op te leven in de massa, aangetrokken te worden door de dansvloer, het café of het voetbalstadion. Vrij naar Gerard Manley Hopkins: ‘wat ik doe is wat ik ben; daarom kwam ik hier’.
  • Ten tweede ben ik op zoek naar avontuur, in de zin van Douglas Copeland: ‘Zolang er wildernis is weet ik dat er een groter deel van mijzelf is dat ik altijd kan bezoeken, uitgestrekte stukken territorium die sluimerend klaarliggen, om ontdekking vragen en ontzag bieden.’

Oftewel: zijn én worden, gespiegeld in de natuur om me heen.

Misschien is de tweede reden de belangrijkste. Ik op zoek ben naar iets om me op te verheugen, naar een volgende stap. Kunstenares Awoiska van der Molen vond die volgende stap in de stilte. ‘Hiervoor moest ik weg uit Nederland. Er zijn hier te veel prikkels voor mij, en te weinig wildernis’.

Echo…

Maar dat zou betekenen dat ik ons landje op zou geven. Dat kan ik ook niet. Hoe dun ik ook uitgesmeerd ben, over de landsgrenzen heen, als een olievlek, maar Westfriesland is de bron. Hier kom ik vandaan, maar op een gegeven moment ben ik over de omringdijk geklotst, heb vervolgens eerst de omliggende provincie geraakt, Amsterdam, Alkmaar, dan door gevloeid naar het Groene Hart en Arnhem, naar Antwerpen en de Ardennen en Noord-Duitsland. Tussendoor liet ik trouwens ook genoeg voetstappen achter op de Britse eilanden. En in de rest van Europa… nou ja.

Ok, misschien hoor ik toch ergens thuis.

© Buitendijks, 2023

Bronnen:

  • Beeld: May Contain Clouds, ‘Gelligaer Common’, via Flickr.com
  • ‘As Kingfishers Catch Fire’, uit Gerard Manley Hopkins: Poems and Prose, Penguin, 1985
  • Douglas Copeland, Life After God, Pocket Books, 1994
  • Interview Awoiska van der Molen, NRC 21 januari 2016
  • Vertalingen: Buitendijks

1 Comment

  1. jana machalett schreef:

    Leuk! ________________________________

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: