WANDELEN ALS DAAD

Niets confronteert je zo met de diversiteit om ons heen als onze bewegingen dwars door onze omgeving. Ideeën zijn zonder grenzen, maar een activiteit als wandelen ook:

“Wandelen is een amateuristische daad. Om een wandelmetafoor te gebruiken, het breekt in op andermans terrein – door anatomie, antropologie, architectuur, tuinieren, aardrijkskunde, politieke en culturele historie, literatuur, seksualiteit, religiestudies heen – en stopt nergens tijdens die lange route. Zodat, als een expertisegebied kan worden verbeeld als een echt gebied – als een fijne, rechthoekige afbakening, zorgvuldig bewerkt en met een specifieke oogst – dan verbeeldt het onderwerp ‘wandelen’ het wandelen zelf, in zijn gebrek aan grenzen.

Reden om meer te wandelen. We houden namelijk teveel van een heldere, duidelijk afgebakende wereld. ‘We houden van duidelijkheid, maar duidelijkheid is geweld. Duidelijkheid is niet-observeren, niet-verbinden.’

Wandelen schopt onze drang naar duidelijkheid in de war, en verbindt ons met de wereld, zet ons open voor potentieel alles om ons heen.

© Buitendijks, 2023

Bronnen:

  • Beeld: rawpixel.com
  • Quote 1: Rebecca Solnit, Wanderlust, Granta, 2014
  • Quote 2: Tina Rahimy, in ‘Food For Thought’ afl. 7, De Boeddhistische Blik, 2020
  • Vertalingen: Buitendijks

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: