Imprint

Panorama

In de Observer van 2 november legt Gwendolyn Smith uit waarom de boeken uit onze jeugd ons wereldbeeld meer bepalen dan de boeken die we later lazen. Dit komt, volgens haar, omdat het de eerste, intense ontmoetingen zijn met de veelsoortigheid van het leven: goede kinderboeken koppelen avontuur aan een lichte confrontatie met de lastige kanten van het bestaan.

Ik weet niet goed of ik het volledig met haar eens ben, aangezien er bij mij een letterenstudie tussen kwam die me minstens zo diepgaand heeft beïnvloedt. Maar ik kan precies de jeugdboeken aanwijzen die mij zijn bijgebleven, en als ik kijk naar mezelf nu, dan zie ik de link die Smith legt wel degelijk.

En buiten dat: terugdenken aan je favoriete boeken uit je jeugd is gewoon leuk. Wat zijn jouw favorieten? En hoe hebben die je beïnvloedt, denk je? Ik ben benieuwd…

Mijn lijstje

In de tijd dat ik opgroeide waren auteurs als Guus Kuijer (Madelief), en Thea Beckman (Kruistocht in Spijkerbroek) populair: oerhollandse, nuchtere boeken met een wat pedagogische inslag. Niks mis mee, heb er net zo hard van genoten als andere kinderen.

Maar de boeken die zijn blijven hangen waren anders. Ik hield van de bizarre zeereizen van Paul Biegel’s Kleine Kapitein, van het mysterie tussen de bomen uit Tonke Dragt’s De Zevensprong, van de beklemmende donkere magie van Otfried Preussler’s Meester van de Zwarte Molen, de sprookjesachtige wereld van Astrid Lindgren’s Ronja de Roversdochter en de tegendraadse en gekke spelletjes met taal en werkelijkheid van Karlsson van het Dak, ook van Lindgren.

(Voor mij zijn sommige dingen nog altijd tirritant, want dat klinkt volgens Karlsson erger…)

Wat ‘mijn’ kinderboeken gemeen hebben is hun fantasie, hun non-conformisme en hun avontuurlijkheid. Ook valt me op dat ze zich allemaal, met uitzondering van Karlsson, afspelen buiten de stad. Ook al woon ik al weer jaren in de stad, ik ben en blijf in mijn diepste wezen een buitenkind, een plattelander die van lezen houdt. En dat zat er al vroeg in.

En nu krijg ik spontaan zin om te herlezen!

De afbeeldingen betreffen de oorspronkelijke boekomslagen zoals ik ze ken uit mijn jeugd. Alle genoemde boeken zijn overigens evergreens, en dus nog wel in druk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: