BOEK VAN HET JAAR

Verweven leven van Merlin Sheldrake is voor mij het boek van het jaar, omdat het een bijzondere kijk op de wereld biedt. Het gaat op het eerste gezicht over Sheldrake’s eigen onderzoeksterrein: dat van de mycelia, oftewel schimmels en paddenstoelen. Maar Sheldrake verbindt dat met de wijdere wereld: bijvoorbeeld met politiek, cultuur, klimaat en de mens.

Evolutie beperken tot ‘survival of the fittest’ blijkt kortzichtig. Ook is de variatie aan levensvormen op aarde veel groter dan we denken en zijn fysieke grenzen tussen soorten en individuen doorgaans vaag en doordringbaar.

Dergelijke inzichten uit de wereld van de schimmels hebben consequenties voor de manier waarop we samenleven, met elkaar en met alle andere levensvormen op aarde. Het boek sluit in die zin aan op de corona-crisis: het laat zien hoe alle leven met elkaar verbonden is en elkaar beïnvloedt, en dat het gevaarlijk is dat te vergeten.

Van de ene verbazing in de andere. Dus lees dat ding: Merlin Sheldrake, Verweven Leven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: